Hae sivustolta:

Tuottajaksi REKO -rinkiin

ProAgria Lappi on käynnistämässä Rovaniemen seudulle REKO -rinkiä. Olemme kartoittamassa 10-20 tuottajaa jotka olisivat heti valmiita toimittamaan tuotteita suoramyyntiin, sekä laajempaa joukkoa jolla asiaan on poltetta. Tässä vaiheessa riittää pelkkä tieto siitä että on mielenkiintoa asiaa kohtaan. Lähdemme sitten jalkapatikassa jututtamaan ja kouluttamaan näitä tilallisia suoramyynnin ihmeelliseen maailmaan Arktisen Älykkään Maaseutuverkosto –klusterin toimijoiden kanssa. Mikäli olet kiinnostunut toimimaan tuottajana nyt tai joskus tulevaisuudessa, käy jättämässä yhteystietosiinkin takaa löytyvään kyselyyn https://www.webropolsurveys.com/S/E085C5D3E4C2B3B4.par

 

REKO-lähiruokarengas tai -ryhmä on joukko kuluttajia ja lähiruokatuottajia, jotka käyvät keskenään kauppaa yksinkertaisen mallin mukaan. REKO eli Rejäl konsumption tarkoittaa ”Luotettavaa kuluttamista – siistiä, mukavaa ja reilua”. REKO toimii ruokapiirin tapaisesti, mutta tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuvat suljetuissa Facebook-ryhmissä, joihin kaikki halukkaat voivat liittyä.

Reko-mallissa kaikki ryhmään kuuluvat lähiruoan tuottajat ja ostajat tapaavat yhdessä sovittuna ajankohtana, ja kuluttaja saa noutaa ostamansa ruoan suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Ryhmä tapaa yhden tai kahden viikon välein sovitussa paikassa, tavallisesti 45 minuuttia tai tunnin kerrallaan, jolloin suoritetaan ruoanjako. Paikan päällä ei tehdä myyntiä vaan kaikki myynti on tapahtunut jo ennakkoon Facebook-ryhmässä. Paikan päällä kuluttaja maksaa tuotteensa suoraan tuottajalle. Käytännössä lähiruoan tuottaja kertoo tarjonnastaan Facebook-ryhmän seinällä ja avaa mahdollisuuden tilata tuotteita. Kuluttaja ilmoittaa haluamansa määrän ja sitoutuu noutamaan tuotteet sovittuun hintaan ja aikaan.

Meri-Lapin REKO ringin yksi vetäjä Jaana Baas kertoo, että ringin kautta suoramyynti on hyvä väline saada tuottajille lisätuloja. REKO – toimitukset ovat kahden viikon välein, joka toinen kerta Kemissä ja toinen Torniossa. Heidän REKOssa on n. 20 tuottajaa mukana, joista noin puolen kymmentä on aktiivisia. ”Alussa REKOn haasteena on saada tarjonta ja kysyntä kohtaamaan, mutta aktiiviset toimijat ovat olleet tyytyväisiä ja katsovat innolla tulevaisuuteen” kertoo Baas. Kysytyimpiä tuotteita ovat olleet kananmunat, liha ja hunaja. Luomukananmunille kysyntää olisi, jos vain tuottajia löytyisi. ”Meri-Lapin REKO –lähiruokarengas” Facebook –ryhmässä on tällä hetkellä jäseniä 1511. 

Lisää ajankohtaista